Stichting Hack in the Class (HITC) wil de kennis van leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs rondom technologie, hacken en internetveiligheid verbeteren. Ze heeft als missie kinderen veilig gebruik van technologie te leren, en hen uit te rusten met kennis en vaardigheden om zich vrij en veilig op internet te kunnen bewegen.
De huidige generatie kinderen groeit op in een wereld waarin technologie overal aanwezig is. Op jonge leeftijd komen kinderen al in contact met digitale middelen. Ze maken dagelijkse gebruik van technologie, zoals social media en kanalen als whatsapp en snapchat, waarbij ze moeten inschatten wat wel en niet gedeeld kan worden. Ook moeten ze zich weren tegen de manieren waarop hackers te werk gaan. Daarnaast zijn er slimme kids die zelf op onderzoek uitgaan en per ongeluk iets hacken. Van kinderen wordt verwacht dat ze met al deze dingen om weten te gaan. Hack in the Class heeft als missie kinderen veilig gebruik van technologie te leren. Ze wil kinderen bewust maken van de gevaren online en hen uitrusten met kennis en vaardigheden om internettechnologie op een verantwoorde manier in te zetten, waardoor ze zich vrij en veilig op internet kunnen bewegen.
Ontstaan
In 2016 is Hack in the Class gestart door Barry ‘fish_’ van Kampen vanuit de gedachte dat kinderen ‘digitale maatschappijleer’ moeten krijgen. Een van haar eerste evenementen was in 2016 tijdens Alert Online waarbij Youtuber Enzo Knol aanwezig was. Na het geven van diverse workshops op scholen en evenementen is Hack in the Class in 2018 geformaliseerd tot een stichting.
Workshops
Hack in the Class geeft workshops op scholen door het hele land. Al haar workshops worden verzorgd door vrijwilligers, die het belangrijk vinden dat de jonge generatie digitaal weerbaar wordt gemaakt. Door het creëren van een landelijk netwerk van vrijwilligers is Hack in the Class niet gebonden aan een specifieke regio en krijgt elke school in Nederland de mogelijkheid om deze kennis aan te bieden aan haar leerlingen.