Hack in the Class ontwikkelt zelf haar eigen lesmateriaal. Een aantal populaire lespakketten die we hebben ontwikkeld zijn: digitale maatschappijleer, hacken, arduino’s en micro:bit. Voor al het lesmateriaal hebben we ook de materialen beschikbaar om de lessen te geven.

Momenteel bieden wij de volgende onderwerpen aan:

  • Digitale hygiene (ookwel ‘Cyberhygiene’) – leren omgaan in de digitale wereld, waarbij we bewustwording creeeren op het gebied van privacy, wachtwoorden, phishing en meer.
  • Leren hacken – In onze eigen labomgeving kunnen leerlingen leren hacken. We hebben diverse wedstrijden gemaakt, waardoor leerlingen in een korte les kennis kunnen maken en vervolgens zelfstandig aan de gang kunnen gaan met de labomgeving om hun vaardigheden te verbeteren. We bieden begeleiding aan op het moment dat de leerlingen vast zitten, waarbij het van belang is dat de leerlingen alles zelf doen.
  • Micro:bit – In deze lessen maken de leerlingen kennis met programmeren en elektronica door gebruik te maken van de micro:bit. Deze kleine programmeerbare computer geeft veel opties en ondersteuning voor beginners op het gebied van programmeren. Kinderen kunnen via 3 verschillende talen aan de gang gaan, ze kunnen zelf kiezen wat past bij hun niveau. Ook hier gaan de leerlingen LEDs en weerstanden aansluiten en leren ze hoe stroom werkt.
  • Arduino – In dit lesmateriaal maken de leerlingen kennis met de Arduino, een microcontroller waarmee leerlingen signalen kunnen aansturen door te programmeren. Denk hierbij aan het aansturen van bijv. Lichtsensoren, schakelaars, en meer. De leerlingen leren hier kennismaken met LEDs en weerstanden en leren hoe stroom werkt. De Arduino is geavanceerder, maar ook wat moeilijker dan de micro:bit lessen.
  • Niks te verbergen – In deze les kruipen de kinderen in de huid van een online rechercheur om aan de hand van een enkele aanwijzing op zoek te gaan naar een ‘boef’ en deze te arresteren. De les werkt net als een escape room waarbij je slim moet puzzelen om verder te komen. Bij deze les leren de kinderen wat je allemaal over jezelf deelt en hoe je veilig kan internetten.

De volgende lesmodules staan op de planning:

  • Zoekmachines – kinderen worden geacht om te weten hoe ze hun vragen kunnen opzoeken op het internet. Veel kinderen blijken hier moeite mee te hebben. Deze lesmodule zal zich richten op hoe kinderen het best iets op kunnen zoeken.
  • Suggesties of behoefte voor nieuwe lesmodules? Laat het ons weten!