Hack in the Class ontwikkelt haar eigen lesmateriaal. Populaire lespakketten zijn: digitale hygiëne, hacken, arduino’s en micro:bit. We kunnen deze lesen geven, maar hebben ook alle materialen beschikbaar gesteld zodat u zelf deze lessen kunt geven.

Momenteel hebben wij lesmateriaal voor de volgende onderwerpen beschikbaar:

  • Digitale hygiëne (ookwel ‘Cyber hygiene’) – Veilig leren leven in de digitale wereld. We creëren bewustwording op het gebied van privacy, wachtwoorden, phishing en meer.
  • Leren hacken – In onze eigen labomgeving kunnen leerlingen leren hacken. Leerlingen kunnen in een korte les kennis maken met diverse hackonderwerpen en gaan vervolgens zelfstandig aan de slag om hun vaardigheden te verbeteren. We bieden begeleiding aan op het moment dat de leerlingen vast lopen. Door middel van vragen stellen proberen we de leerlingen zelf de benodigde vervolgstappen te laten ontdekken.
  • Micro:bit – In deze lessen maken de leerlingen kennis met programmeren en elektronica door gebruik te maken van de micro:bit. Deze kleine programmeerbare computer geeft veel opties en ondersteuning voor beginners op het gebied van programmeren. Kinderen kunnen via drie verschillende programmeertalen aan de slag op hun eigen niveau. De leerlingen maken dier ook kennis met LEDs en weerstanden en leren hoe stroom werkt.
  • Arduino – In dit lesmateriaal maken de leerlingen kennis met de Arduino, een microcontroller die leerlingen kunnen aansturen door te programmeren. Denk hierbij aan het aansturen van bijvoorbeeld lichtsensoren, schakelaars, en meer. De leerlingen leren maken hier ook kennis met LEDs en weerstanden en leren hoe stroom werkt. De Arduino is geavanceerder en daarmee ook wat  dan de micro:bit.
  • Special Agents – In deze les kruipen de kinderen in de huid van een online rechercheur om aan de hand van een enkele aanwijzing op zoek te gaan naar een ‘boef’ en deze te arresteren. De les werkt net als een escape room waarbij je slim moet puzzelen om verder te komen. Bij deze les leren de kinderen wat je allemaal over jezelf deelt op het internet en hoe je veilig kan internetten.

De volgende lesmodules staan op de planning:

  • Zoekmachines – van kinderen wordt verwacht dat ze weten hoe antwoorden op hun vragen kunnen opzoeken op het internet. Veel kinderen blijken hier moeite mee te hebben. Deze lesmodule zal zich richten op hoe een zoekmachine werkt en hoe kinderen daarmee het best iets op kunnen zoeken.
  • Privacy – leerlingen zijn na deze les meer bewust van wat ze online plaatsen op bijvoorbeeld social media.
  • Suggesties of behoefte voor nieuwe lesmodules? Laat het ons weten!