Voor ouders

Is uw kind thuis gekomen met de mededeling: Ik wil leren hacken! Hacken is cool! U schrikt hier nogal van, want u kent hackers alleen als criminelen en dat is niet iets wat u wil voor uw kind. Geen nood , uw kind heeft zojuist een mooi beroep gekozen. Voor ouders met een minder technische achtergrond kan het soms lastig zijn als een kind zegt dat hij/zij iets technisch wilt studeren. Daar kunnen we u en uw kind bij helpen.

Wat is hacken?

Wikipedia heeft een mooie omschrijving van wat hacken precies is: “Hacken is het vinden van toepassingen die niet door de maker van het middel bedoeld zijn, speciaal met betrekking tot computers. Complexiteit speelt hierbij geen rol, integendeel, gemakkelijke en snelle alternatieve oplossingen hebben de voorkeur. Ook het gebruik van een wasknijper om te voorkomen dat een broekspijp tussen een fietsketting komt is in principe een hack. “Gewone” uitvindingen en verbeteringen zijn dus geen hacks, zolang ze gebruikt worden waarvoor ze gemaakt zijn.”

In de media wordt een hacker weergegeven als iemand met een criminele mindset die bijv. bankautomaten of websites hackt, malware verspreidt of bijv. phish aanvallen doet om logingegevens te achterhalen. De media gebruikt een foutieve terminologie, want dit zijn namelijk crackers (criminele-hackers).

MacGyver

Misschien kent u MacGyver nog van vroeger? Hij is een mooi voorbeeld van een hacker! MacGyver komt in een situatie een probleem tegen en hij gaat op zoek naar een oplossing door het creatief gebruik van materialen, natuurkunde en scheikunde.

Hoe help ik mijn kind?

Wat kunt u doen om uw kind te helpen en te motiveren? Zoek uit welke technische clubs er bij u in de buurt zijn, zoals De Jonge Onderzoekers of een CoderDojo. Dit zijn clubs waar kinderen onder begeleiding bezig kunnen zijn met programmeren, elektronica, scheikunde, houtbewerking en meer. Mocht u toch zitten met vragen dan kunt u altijd een e-mail sturen.

Help, mijn kind heeft iets gehackt!

Geen nood, neem contact met ons op, bijvoorbeeld per e-mail of telefoon. Vertel ons wat er is gebeurd. Wij kennen de juiste personen en instanties om hiermee om te gaan. Het belangrijkste is dat uw kind eerlijk is en precies vertelt wat hij/zij heeft gedaan.